Roei mee rond de Hoekse Waard

Jachthaven

DCR stalt de Razende Bol een gedeelte van de zomer in Stad aan ’t Haringvliet (van 26 juni tot en met eind juli). Stad ligt, zoals de naam zegt, aan het Haringvliet ten zuid-westen van Tiengemeten.
Bij de jachthaven van Stad hoort een steile trailerhelling. Je hebt een sterke auto met trekhaak nodig om de Razende Bol kan te water te laten.

Beschreven tochten

In dat gebied heeft Cees Leenheer enkele tochten beschreven. Hij kent het getijdengebied van Spui, Oude Maas en Dordtse Kil als zijn broekzak.
In de agenda staan inmiddels 4 tweedaagse tochten rond de Hoekse Waard van 75 km met overnachting in Dordrecht. Steeds met tij mee op Spui, Oude Maas en Dordtsche Kil. Voor diehards is, met passen en meten, de tocht ook als ééndaagse te roeien.

Zelf op pad

Op het Hollands Diep en het Haringvliet staat geen stroom. Op het gedeelte tussen de Haringvlietbrug en de Haringvlietdam kan, door ervaren roeiers, zonder uitgebreide routebeschrijving en/of gps track worden gevaren. De situatie is overzichtelijk en overal liggen, behalve de rode en groene tonnen, ook de RWR en GWR tonnen van de jachtbebakening.
Omdat het in deze periode nog lang licht is kun je ook overwegen een avondtocht te varen. Zorg wel dat je voor donker weer binnen bent.
Een bezoek aan het natuurgebied Tiengemeten is zeker de moeite waard. Je kunt afmeren in de meest westelijke haven aan de noordzijde. Overnachten op Tiengemeten is ook mogelijk.

Kaarten en App

Op de site komen prints van de waterkaarten van dit gebied. Ook komen er nog geplastificeerde kaarten van het gebied in de kist die bij de Razende Bol staat. Verder is het handig om de app “Open seamap” uit de App store van Apple te downloaden. De app is gratis. Alle tonnen staan er op, jammer dat de ondiepten er niet op staan maar wanneer je de GWG en RWR tonnen respecteert kan er niets fout gaan.

Langs de kop van Goeree naar de Brouwersdam

Nog niet beschreven is de tocht op zee langs de kop van Goeree. Wanneer daar belangstelling voor is gaat Cees Leenheer rekenen en tekenen aan een ééndaagse tocht van de Stad aan ’t Haringvliet naar de Brouwersdam. We laten schutten bij Stellendam naar zee. Na het schutten volgen we het Slijkgat, een smalle ondiepe geul waarvan de diepte maandelijks wordt gemeten en de betonning aangepast . We breken halverwege uit de betonde geul richting vuurtoren, langs surfboeien en een plaat die met gele tonnen is afgeschermd voor vogels, maar waar naar verwachting nog wel voldoende ruimte is voor onze Razende Bol. 4 km verder is aan de Brouwersdam een haven met trailerhelling (die voornamelijk gebruikt wordt door sportvissers). De totale lengt van de tocht is 35km. Hier halen we de Razende Bol weer uit het water. nadat we de trailer hebben opgehaald in Stad.

Wanneer je belangstelling hebt laat het weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tenue van Dutch Coastal Rowing

Op 21 november 2020 is DCR officieel lid geworden van de KNRB. Dit betekent dat we vanaf nu dus ook met een DCR-team mee mogen doen aan Coastal wedstrijden. Daar hoort natuurlijk wel een eigen wedstrijdtenue bij.

De KNRB heeft het hierbove getoonde ontwerp voor ons wedstrijdtenue goedgekeurd.
In eerste instantie gaan we dit ontwerp alleen op T-shirts laten drukken, waar je zelf een zwarte broek bij moet regelen.

Basis voor DCR T-shirt
De T-shirts kun je als volgt bestellen:

  1. Maak € 25 over naar NL39 INGB 0007 4107 97 ten name van Dutch Coastal Rowing Club
  2. Stuur een e-mail naar Guus van Wechem (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met je wensen: een mannenshirt of een vrouwenshirt, de maat en het adres waar het shirt naar toe gestuurd kan worden. Zie hieronder voor de maattabel,

Maattabel voor DCR T-shirtZodra we voldoende bestellingen binnen hebben gaan we de order plaatsen en worden de bedrukte T-shirts naar jullie toe gestuurd. Ze passen door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Zowel leden als niet-leden mogen het T-shirt bestellen!

 
 
De Razende Bol op de helling bij Roompot Marina

Eerste verkenning Oosterschelde met Razende Bol

(door Cees Korstanje)

Woensdag 15 juli eindelijk weer ‘groot water’ op en de eerste grote tocht met de nieuwe DCR-boot ‘Razende Bol’. De boot was door Henk Boot en kompanen bij de RV Alphen opgeknapt en uitgerust à la ‘Noorderhaaks’; Cees Leenheer had mooie tochten voorbereid en Jan Hazebroek deed z’n best om een ploeg samen te stellen. De bemanning bestond uit alle hiervoor genoemden plus Marie-Louise Seelen en ondergetekende (Cees Korstanje).

De boot was vroeg in de morgen in Alphen gereed gemaakt door Henk en Jan en naar de Roompot Marina helling bij Kamperland op Noord-Beveland gereden, waar de boot ook na de tocht opgeborgen zou worden. De andere bemanningsleden kwamen ieder op eigen gelegenheid. Na koffie bij het restaurant, wat eigenlijk nog niet open was, vertrokken we zo’n 4 uur voor HW rond 10.30. Het was half bedekt weer, ca 17˚C en 1-2 Bft. We voeren de haven uit in noordelijke richting naar de eerste wisselstop: Burghsluis. Met op BB de machtige pijlers van de Oosterscheldedam en mak water was het eerst wennen aan de nieuwe boot: evenwicht zoeken is lastiger dan met de ‘Noorderhaaks’, zeker als je dwars op het tij vaart. Het tij merk je niet, maar wel de golven. De boot kan wel lekker vaart maken. Onderweg zagen we verschillende mosselpercelen, gemarkeerd met dunne palen of stokken en nieuwerwetse ‘hangculturen’ gemarkeerd met steviger palen en meestal een gele topkleur.

Mark Slats gehuldigd met erelidmaatschap DCR

Op 13 januari om 23:29 voer Mark Slats met zijn éénpersoons oceaanroeiboot over de finishlijn van de Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2017 bij Antigua, na 30 dagen, 7 uur en 49 roeien. Op 14 december was hij vertrokken vanaf La Gomera. Met deze prestatie verpulverde hij het wereldrecord oversteek Atlantische Oceaan oost-west voor solo-roeiers met meer dan 19 dagen!

Tijdens de race hield hij ons, met hulp van zijn landteam, dagelijks op de hoogte van zijn voortgang en ervaringen op de oceaan. Dat was niet alleen spannend om te volgen, maar leerde ons ook heel veel over de verschillende aspecten die bij het oceaanroeien komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de navigatie, rekening houdend met wind en stroom. Of aan de uitrusting die je op zo'n boot nodig hebt. En niet te vergeten de enorme hoeveelheid kilocalorieën die je elke dag tot je moet nemen om zo'n prestatie te kunnen blijven leveren.

Foto gemaakt door Marina van den Berg

Mark Slats ontvangt de medaille voor zijn erelidmaatschap van DCR (foto: Marina van den Berg)

Met deze prestatie heeft Mark het oceaanroeien in Nederland op de kaart gezet. Op tv, op de radio en in de kranten is zijn prestatie uitgebreid onder de aandacht gebracht. Op de Algemene Ledenvergadering van Dutch Coastal Rowing was de voorzitter, Guus van Wechem, dan ook zeer verheugd dat Mark de moeite genomen had om naar de vergadering te komen. Hij prees de prestatie van Mark uitbundig en kende hem, namens alle leden, met veel plezier het erelidmaatschap van Dutch Coastal Rowing toe. Uit handen van Renée Huiting ontving Mark de erelidmaatschap-medaille.

Pagina 1 van 2

© 2021 Roeivereniging Dutch Coastal Rowing (DCR)