Roeitochten

Het roeien in een Yole de Mer is behalve een aparte maar zeker ook een mooie ervaring. Immers je roeit niet op glad water, de dynamiek in de boot is anders en daardoor ook uitdagend. Het is altijd weer te kunst om voldoende water te pakken en als ploeg elkaar goed te vinden om het roeiplezier nog mooier te maken. Dit vergt wel meer inspanning op het gebied van concentratie, energie en fysieke belasting. Hoe meer wind en golven des te meer inspanning het vergt. Je moet wel als deelnemer minimaal 3 uur lang continue stevig kunnen doorroeien.

Voor de minder geoefende deelnemers geldt een maximale windkracht van 4 Bft om het water op te kunnen gaan. De fysiek sterke roei(st)ers met wedstrijd/ marathon ervaring kunnen nog het water op tot een windkracht van maximaal 6 Bft en zolang de veiligheid kan worden gewaarborgd.

Waarom dit verschil en onderscheid?

Bij een fikse tegenwind neemt de snelheid van de Noorderhaaks sterk af en zal je voldoende kracht in de boot nodig hebben om de boot langdurig en gecontroleerd op het water te houden. Bovendien kunnen onderkoeling en uitputting gaan opspelen die de veiligheid voor alle bemanningsleden niet ten goede komen. Het roeiplezier en veiligheid mag nooit in het gedrang komen.

Roeien op open (zee) en stromend water is en blijft een leuke en mooie uitdaging. Voor elke roeitocht wordt allereerst een vaarplan opgesteld voordat de roeitocht wordt opgenomen en waarop kan worden ingeschreven.

Elk vaarplan wordt allereerst door het bestuur geëvalueerd en na goedkeuring op de website toegevoegd voor gebruik als roeitocht. Roeitochten kunnen zowel door het bestuur als door leden zelf worden georganiseerd. In principe kan en mag op elk water worden geroeid zolang de roeitocht is opgegeven, de deelnemers over de vereiste basis kennis beschikken en de boot beschikbaar is.

Tot op heden hebben we mt de Noorderhaaks geroeid voor de kust van Scheveningen, IJmuiden en België, op het Grevelingenmeer , het IJsselmeer en tussen Harlingen – Vlieland. Andere tochten staan in de planning waaronder roeien op de Oosterschelde, Westerschelde, bij Monaco en tussen Vlissingen –Londen.

Tags:
© 2019 Roeivereniging Dutch Coastal Rowing (DCR)