Roeitochten met de Yole de Mer aan de kust

 

Je roeit op groot open water waardoor je veel meer blootgesteld wordt aan weer en wind.Het roeien in een Yole de Mer is een bijzondere ervaring. Immers, je roeit niet op glad water, je hebt met grote golven te maken waardoor het water soms hoog en soms laag staat. En bij deining vaar je soms “helling op” en soms “helling af”. Geen slag is dan hetzelfde . Het varen is duidelijk anders en daardoor ook uitdagend. Het is altijd weer de kunst om voldoende water te pakken en om als ploeg bij elkaar te blijven. En dan moet de stuur navigeren, de golven en de grote schepen om zich heen in de gaten houden. Je moet als deelnemer wel minimaal 3 uur lang continue stevig kunnen door roeien.

Voor de minder geoefende deelnemers geldt een maximale windkracht van 4 Bft om het water op te kunnen gaan. De fysiek sterke roei(st)ers met wedstrijd/ marathon ervaring kunnen nog het water op tot een windkracht van maximaal 6 Bft , zolang de veiligheid kan worden gewaarborgd.

img-20171015-wa0038

Vanwaar dit verschil?

 

Bij een fikse tegenwind neemt de snelheid van de Noorderhaaks sterk af en zal je voldoende kracht in de boot nodig hebben om de boot langdurig en gecontroleerd op het water te houden. Het roeiplezier en veiligheid mag nooit in het gedrang komen.

Roeien op open (zee) en stromend water is en blijft een leuke en mooie uitdaging. Voor elke nieuwe roeitocht wordt een vaarplan opgesteld en wordt de tocht vervolgens door een ervaren ploeg verkend en indien alles in orde wordt bevonden maakt deze tocht, met tochtbeschrijving ,waterkaarten pakket, en GPX file in de GPS , deel uit van de bibliotheek van tochten (25) waarop kan worden ingeschreven.

DCR leden mogen alleen goedgekeurde tochten roeien omdat veiligheid hoog in ons vaandel staat. Het team moet ook over voldoende vaardigheden beschikken. In principe heeft ieder teamlid de basis cursus gevolgd en is er minimaal een lid aanwezig die de kwalificatie captain achter zijn naam heeft staan.

Tot op heden hebben we met de Noorderhaaks geroeid voor de kust van Scheveningen, IJmuiden en België, op het Grevelingenmeer , van Naarden naar Marken en tussen Harlingen – Vlieland en Terschelling en voor de kust van Groningen naar Noordpolderzijl. We roeien van Rotterdam via Scheveningen naar IJmuiden. Zakken de Lek af en roeien op de Zuidhollandsche stromen. Verder hebben we mooie tochten uitgezet op de Middellandsche zee bij Toulon zodat je een week lekker kan roeien. Elk jaar komen er weer nieuwe tochten bij.