Noorderhaaks

Vrij onverwacht kregen we de mogelijkheid om de Yole de Mer Noorderhaaks van RV Jason in Arnhem over te nemen. Deze mogelijkheid hebben we direct aangegrepen.

Met een grote ploeg vrijwilligers van de RV Alphen is onder leiding van Henk Boot de Noorderhaaks aan een grootscheeps onderhoudsproject onderworpen. De Noorderhaaks is geheel ontleed, kaal geschuurd en opnieuw opgebouwd. Het resultaat mag er zijn – een prachtige Noorderhaaks die door notaris John Kroes is gedoopt met zoutwater.

noorderhaaks-1

Behalve de boot moest ook de trailer worden aangepast voor vervoer van het materiaal en om aan de huidige verkeersregels te voldoen. Op het moment staat de boot op de trailer in afwachting van haar nieuwe bemanning voor haar volgende roeitocht. De Noorderhaaks is uitgerust met een radarreflector, een rondschijnend wit licht, een kompas en een houder voor de navigatie tablet.

De Noorderhaaks wordt in het roeiseizoen gestald in Noord Nederland, bijvoorbeeld in Harlingen of Lauwersoog. Onderhoud in de wintermaanden wordt bij RV Alphen uitgevoerd.

Het gebruik van deze boot zal voornamelijk in het Noorden zijn.

De Noorderhaaks is door RV Jason van een V-bodem voorzien en is daardoor heel stabiel.