Verslag van de Guus-van-Wechemtocht 2022

Geplaatst op 02-01-2023  -  Categorie: Blogs

Om onze oud-voorzitter Guus van Wechem te eren werd in het weekend van 10 en 11 september 2022 de naar hem vernoemde Guus-van-Wechemtocht gehouden. Vanwege de getijden is roeien op de Oosterschelde voor gladwater roeiers niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. De tocht werd door de groep van Cees Leenheer minutieus voorbereid, onder andere met Michel Hamers die contact onderhield met de autoriteiten. Uiteindelijk zou de tocht gaan lopen vanaf de Roompot bij Wissekerke naar Sint-Annaland, met een overnachting om de volgende dag via Zierikzee terug te roeien naar de Roompot.

te-water-lating-roompot

Het weekend van 10 en 11 september stond al redelijk volgepland op de kalender van roeiend Nederland, maar ja, we zijn gebonden aan een eb-vloedschema dat bepalend is voor de datum waarop je kunt roeien. De bedoeling was om met een groep van vier coastal-boten op zaterdagochtend van start te gaan vanuit de Roompot. Het startsein zou worden gegeven door de familie van Guus. Zoals het altijd met zeeroeien kan gaan, verliep de GvW-tocht geheel anders dan gepland.

Het onweer dat zich boven de Oosterschelde ontwikkelde was niet voorspeld, zodat de tocht onverwacht niet van start kon. Toen het onweer voorbij was, was het gunstige getij ook voorbij om nog naar Sint-Annaland te varen. De deelnemers hebben wel nog een kort tochtje gemaakt vanaf de Roompot langs de Mossel Zaad Vanginstallatie richting Oosterscheldedam. We kwamen dicht genoeg bij om de imposante pijlers te kunnen zien. En we zagen zeehonden met hun koppen boven water.

img-9189 eqrg7378

Verrassend was de overnachting in Sint Annaland waar we met onze tenten op de dijk van de haven mochten staan. Dit leverde een fantastische ervaring en mooie momenten op, met een opkomende zon die de omgeving deed schitteren. Alette Broekens en Marie Louise hadden voor een uitgebreid ontbijt gezorgd met koffie en thee dat ’s morgens per fiets werd aangeleverd door Ria, de vrouw van Cees die met zijn zeilboot in de haven lag.

haven-sint-annaland ochtendgloren-vanaf-dijk
ochtendgloren-st-annaland-oosterschelde

Tijdens het diner hadden de Captains voor de zondag een mooie tocht “uitgerekend”. Het tij was gunstig om vanuit De Roompot Marina dicht onder de Oosterscheldedam langs te varen. In tegenstelling tot zaterdag was het stralend weer en stond er nauwelijks wind. De tocht zou bij wijze van spreken ook met een skiff gevaren kunnen worden. Het water was zo glad als op de Zeegerplas bij windstil weer of bij Roeivereniging Rijnland aan het vlot. Onderweg meerden we af op een kleine plaat die maar twee uur per getijde droog staat. Zoals op de foto is te zien stond de plaat droog genoeg voor een ommetje. Tijdens onze tocht werden we begeleid door een rubberboot waarvoor het water rond de plaat te ondiep was. Uiteindelijk hebben we op zondag een tocht van 30 km geroeid.

zandbank-richting-burghsluis
Al met al hebben we een heel gezellig weekend doorgebracht op en rond de Oosterschelde met een tocht die door Guus als de Tocht der Tochten werd bestempeld. Zeker iets om te herhalen, vandaar dat de GvW-tocht weer op de planning komt voor 2023 en dan hopelijk zonder onweer.


Blogs

Verslag Guus van Wechemtocht 2023

Datum: 11 september 2023  -  Categorie: Blogs  -  Auteur: Arie van Veelen

Roeien met introducés

Datum: 05 februari 2023  -  Categorie: Blogs  -  Auteur: Arie van Veelen

Verslag van de Guus-van-Wechemtocht 2022

Datum: 02 januari 2023  -  Categorie: Blogs

Nieuw bestuur voor Dutch Coastal Rowing

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Uit de ALV van 13 februari 2022

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Crossing the Atlantic – DCR’er Simon van der Hoek

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Goese Sas is een bijzonder leuke en toegankelijke locatie

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Introductie Coastal Rowing bij RV Scaldis

Datum: 07 juni 2022  -  Categorie: Blogs

In memoriam Guus van Wechem

Datum: 04 november 2021  -  Categorie: Blogs

Zeelandtochten 2021

Datum: 03 oktober 2021  -  Categorie: Blogs

Roei mee rond de Hoekse Waard

Datum: 23 juni 2021  -  Categorie: Blogs

Caat Verbeek overleden

Datum: 05 april 2021  -  Categorie: Blogs

Van het bestuur

Datum: 17 maart 2021  -  Categorie: Blogs

Bestel nu je DCR T-shirt!

Datum: 22 november 2020  -  Categorie: Blogs

Twee tochten op de Oosterschelde

Datum: 04 augustus 2020  -  Categorie: Blogs

Oosterscheldetocht 2020 met de klok mee

Datum: 26 juli 2020  -  Categorie: Blogs

Mark Slats gehuldigd met erelidmaatschap DCR

Datum: 28 januari 2018  -  Categorie: Blogs

Hel op Scheveningen

Datum: 24 augustus 2017  -  Categorie: Blogs

14 mei prachtige tocht Naarden-Marken v.v.

Datum: 15 mei 2017  -  Categorie: Blogs

DCR in Sport.nl

Datum: 13 mei 2017  -  Categorie: Blogs

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst