Winst op wedstrijd Slag om Pampus

Geplaatst op 13-04-2017  -  Categorie: Blogs

Oplijnen, attentie, ready, set, go! En daar gaan we. We hebben elkaar een paar uur geleden voor het eerst ontmoet.

Stuur Hessel (De Grift), Erica (Alphen), Christel (Daventria), Esther (De Laak) en ik van De Hunze. We roeien in een boot die we allemaal niet kennen, een Filippi 84, beschikbaar gesteld om coastal rowing te promoten. Op water waar we allemaal nog nooit geweest zijn, het IJsselmeer voor de kust bij Muiden. Maar we stuiven er direct vandoor! Hessel houdt ons scherp met een paar rake opmerkingen en stuurt tegelijkertijd precies goed, zodat we bij de eerste boei de boot die net nog voor ons lag in de binnenbocht voorbijsnellen. We liggen vooraan! Een tijdlang is er niets anders in mijn hoofd dan de roeihaal. Ik voel dat degenen achter mij het voor elkaar krijgen om precies in diezelfde cadans te roeien en de boot loopt heerlijk. De omstandigheden zijn perfect, zeer weinig wind en mede daardoor alleen incidenteel wat golven. De derde boei alweer. De boot die we net inhaalden begint in te lopen en achter mij roept iemand dat we kracht bij moeten zetten. Hessel maant ons met een ‘niet praten, roeien!’ tot stilte, maar de focus is terug. We lopen weer uit. We ronden de zesde en laatste boei en roeien nu tussen de pieren richting de haven. De volgboot vaart vlakbij en het publiek moedigt ons aan. Dat is precies wat ik nodig heb, want er moet nog een tandje bij. Nog dertig halen, nog twintig, toch nog twintig, de laatste tien en de finish! We hebben het gehaald. En met een tijd van 25.45 hebben we de 6 km lange Slag bij Pampus gewonnen!

Ook het andere damesteam van Dutch Coastal Rowing (DCR), bemand door een volledige Assense ploeg (ARC) bestaande uit stuur Merel met Lia, Thea, Jacqueline en Cecile, heeft het met een zesde plek goed gedaan en tevreden staan we met z’n allen op het vlot.

Het echte nagenieten komt echter straks pas, want eerst start het Herenveld. Ik stap in als stuur terwijl Hessel (De Grift), Arie en Martin (De Laak) en Bert (De Zwolsche) zich klaarmaken om te roeien. Omdat alle boten al snel op het water liggen wordt de start vervroegd en vervolgens ook nog eens in een recordtempo uitgevoerd. Desondanks komen we goed weg en al snel liggen we tweede. We proberen nog even de boot voor ons te slim af te zijn bij de boei, maar moeten toch dulden dat ze harder gaan dan wij. Maar dat maakt niet dat er niet gebikkeld wordt! Het ritme is mooi, er wordt flink getrapt en de boot schiet vooruit. Met een behoorlijke snelheid ronden we alle boeien en we bereiken in 23.54 de finish op een welverdiende tweede plek.

De twee andere DCR-herenboten volgen kort daarop, met aan boord stuur Jeltsje (ARC) en roeiers Luuk en Jaap (Viking), Jeroen (Naarden) en Hellen (ARC) in de ene boot en stuur Erica met roeiers Cees, Jos, Hans en Richard (allen RV Alphen) in de andere.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een topdag was. Wat ontzettend leuk dat er acht damesteams en tien herenteams aan de start verschijnen bij het eerste officieuze Nederlandse coastal rowing kampioenschap. En wat super dat vijf teams daarvan van de jonge vereniging Dutch Coastal Rowing afkomstig zijn. En wat ongelooflijk gaaf om een eerste en een tweede plek te behalen. Kom maar op met dat volgende startsignaal!

De Slag om Pampus is traditioneel een wedstrijd voor Pilot Gigs. Dit jaar was er voor het eerst een speciaal veld voor kustroeiboten (Yole-de-Mèrs) uitgeschreven; voor dames- en herenteams. Het was hiermee het eerste officieuze kampioenschap kustroeien in Nederland. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Zeil & Roei Vereeniging te Muiden. De baan voor de Yole-de-Mèrs is 6 km lang.


Blogs

Verslag Guus van Wechemtocht 2023

Datum: 11 september 2023  -  Categorie: Blogs  -  Auteur: Arie van Veelen

Roeien met introducés

Datum: 05 februari 2023  -  Categorie: Blogs  -  Auteur: Arie van Veelen

Verslag van de Guus-van-Wechemtocht 2022

Datum: 02 januari 2023  -  Categorie: Blogs

Nieuw bestuur voor Dutch Coastal Rowing

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Uit de ALV van 13 februari 2022

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Crossing the Atlantic – DCR’er Simon van der Hoek

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Goese Sas is een bijzonder leuke en toegankelijke locatie

Datum: 16 juni 2022  -  Categorie: Blogs

Introductie Coastal Rowing bij RV Scaldis

Datum: 07 juni 2022  -  Categorie: Blogs

In memoriam Guus van Wechem

Datum: 04 november 2021  -  Categorie: Blogs

Zeelandtochten 2021

Datum: 03 oktober 2021  -  Categorie: Blogs

Roei mee rond de Hoekse Waard

Datum: 23 juni 2021  -  Categorie: Blogs

Caat Verbeek overleden

Datum: 05 april 2021  -  Categorie: Blogs

Van het bestuur

Datum: 17 maart 2021  -  Categorie: Blogs

Bestel nu je DCR T-shirt!

Datum: 22 november 2020  -  Categorie: Blogs

Twee tochten op de Oosterschelde

Datum: 04 augustus 2020  -  Categorie: Blogs

Oosterscheldetocht 2020 met de klok mee

Datum: 26 juli 2020  -  Categorie: Blogs

Mark Slats gehuldigd met erelidmaatschap DCR

Datum: 28 januari 2018  -  Categorie: Blogs

Hel op Scheveningen

Datum: 24 augustus 2017  -  Categorie: Blogs

14 mei prachtige tocht Naarden-Marken v.v.

Datum: 15 mei 2017  -  Categorie: Blogs

DCR in Sport.nl

Datum: 13 mei 2017  -  Categorie: Blogs

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst